Volg mij

COLUMN: Zichtbaar zijn

Een paar weken geleden kreeg ik een berichtje van de mensen achter de website Doetinchem Leeft: of ik interesse had om mijn column voor hen weer op te pakken. Mijn eerste gedachte was 'leuk!' maar daarna sloeg de twijfel toch ook toe. Zit men wel te wachten op mijn hersenspinsels? Wie ben ik nou helemaal om een column te gaan schrijven. Maar... Aan de andere kant, ze vragen je natuurlijk ook niet voor niets. 

Ik besloot het toch te doen en nam mezelf voor mijn columns 'luchtig' te houden. En zo zat ik achter de Mac en probeerde ik een paar keer een luchtige column te schrijven. Er kwam niks uit. Hmm, ook wel zonde van de kans die me geboden wordt. Want als ik de kans krijg om mijn ideeën en gedachten te delen met heel mijn stad... Waarom zou ik dat dan niet doen? Ik heb namelijk best ideeën die gehoord mogen worden. Mijn gedachten zijn niet altijd even goed te volgen voor iedereen, ook niet voor mezelf overigens, maar uiteindelijk komt het allemaal wel weer bij elkaar. Dan passen de puzzelstukjes in elkaar en ontstaan er mooie dingen. 

En zo sprak ik vandaag iemand, die me (zonder te weten dat ik op een column zat te broeden) de juiste inspiratie gaf. Ze zei vol overtuiging tegen me: 'Je bent een voorbeeld voor mensen. In lef, in durven, in inspireren. Maak jezelf maar groot, want je bent het.

Ik vertelde haar over de column en mijn onzekerheid en twijfels. We spraken over zichtbaar zijn, de aversie tegen het zichtbaar zijn en misschien nog wel meer tegen de gedachten van anderen over het zichtbaar zijn van jezelf. 'Op het moment dat je gezien wordt ben je kwetsbaar, maar kun je ook veel uitdragen.', zei mijn gesprekspartner. 'Het is zwart wit, maar kan niet zonder elkaar.' En ze heeft gelijk. Wil je iets bereiken of gehoord worden, moet je zichtbaar zijn. Blijf je zelf op de achtergrond en kies je ervoor om niet 'in de spotlight' te gaan staan, zal je meer of op een andere manier moeite moeten doen om gehoord te worden.  

'Het jezelf deze aandacht gunnen en staan voor wie je bent. Voor wat je echt voelt en wat er voor jou toe doet. Als je dat durft, Tamara, dan maakt het niet uit wat mensen daar van vinden. Want er iets van vinden, dat doen ze toch wel.' En daar had ze een punt. Haar eerste zin raakte me... 'staan voor wie je bent' '...wat er voor jou toe doet'. 

In de afgelopen maanden heb ik veel mooie gesprekken gevoerd. Ik heb met verschillende mensen van gedachten gewisseld en samen hebben we de conclusie getrokken dat we in een bijzondere tijd leven. Een tijd waarin veel gebeurt en veel gaat veranderen. Moet veranderen.

En daar zal ik over gaan schrijven in mijn columns. Soms luchtig, soms ‘zware kost’ maar altijd met hetzelfde doel: de wereld mooier maken. En (cliché maar wel waar) dat begint klein, bij jezelf. In je eigen omgeving, in mijn geval dus onze mooie Achterhoek.

Deze column schreef ik in augustus 2016 voor Doetinchem Leeft

Mijn updates ontvangen?

© Copyright 2018 - tamaratijdink.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing