Volg mij

BLOG: Ontspannen voor de camera

Op de foto gaan is niet heel erg mijn hobby. Althans, tot nu toe vond ik dat nooit heel erg leuk. Ik heb er het geduld niet voor, ik vind het lastig om te ontspannen voor de camera en bovenal: ik moet het loslaten. Ik heb zelf namelijk geen controle meer over het beeld. Erg lastig, vooral sinds ik zelf professioneel met fotografie bezig ben. 

Ik ben visueel ingesteld, dus ik zie alles in beelden. Dat wil zeggen, ik zie voor me hoe ik zou willen dat de foto zou worden. Alles valt of staat dan met de manier van kijken, door de lens in dit geval. Een centimeter naar links of naar rechts kan al zorgen voor een totaal ander plaatje. Meer en meer wordt mij duidelijk dat ik een heel eigen stijl van fotograferen heb. Juist daarom is het nog moeilijker om dan te verwoorden aan een andere fotograaf hoe jij het voor je ziet. Je kunt dan twee dingen doen; of je geeft het uit handen, laat het los en laat de fotograaf de touwtjes in handen nemen; of je moet zorgen dat je jouw visie duidelijk genoeg overbrengt en de fotograaf het vertrouwen geven dat hij of zij begrijpt wat jij 'ziet'. Maar in beide gevallen moet je loslaten. Tja, niet altijd makkelijk. 

Vorige week had ik voor het eerst een andere ervaring met op de foto gaan. Ik wilde graag nieuw beeld voor tamaratijdink.nl en had natuurlijk een idee over de sfeer en stijl die ik neer wilde zetten, maar vooral; ontspannen en heel erg 'tamara', dat moest het worden. Ik maakte een Pinterest bord aan met wat sfeerbeelden en zocht zelf een geschikte locatie. Vervolgens gaf ik Madelon het vertrouwen dat zij dit zou kunnen. Daar was geen twijfel over mogelijk. Sinds ik de reportage zag die zij maakte van de boekpresentatie van Linda, wist ik dat zij dezelfde manier van kijken heeft als ik. Op zich niet heel gek, Madelon is mijn zusje, maar toch. We hebben allebei tijd nodig gehad om onszelf te ontwikkelen als fotograaf en hebben dat allebei op onze eigen manier en ons eigen tempo gedaan. 

Maar terug naar de shoot van vorige week. Als locatie had ik Mangia uitgezocht. We zouden begin van de middag gaan shooten, dus acclimatiseerden eerst even op de locatie met een lunch. Tijdens de lunch had Madelon uitgebreid de mogelijkheid om alvast wat rond te kijken en ik probeerde me er zo min mogelijk mee te bemoeien. (Het personeel van Mangia werkte overigens zo goed mogelijk mee, hielpen waar ze konden en gaven ons alle vrijheid, waarvoor dank!)

We hadden weinig woorden nodig en voelden elkaar perfect aan. Toen Madelon me een foto liet zien op het beeld van haar camera, liet ik alles los. Ik was in een klap helemaal ontspannen en wist dat het helemaal goed ging komen vandaag. Ik luisterde naar de aanwijzingen die Madelon me gaf en ineens ging het vanzelf. Ik voelde me op mijn gemak en was ontspannen... En dat zie je terug in de foto's. 

Dankjewel Madelon, niet alleen voor de mooie foto's, maar vooral voor de leuke en ontspannen middag samen... Op de foto gaan was nog nooit zo leuk! 

Benieuwd naar meer werk van Madelon? Bekijk haar website www.madelontijdink.nl

Mijn updates ontvangen?

© Copyright 2018 - tamaratijdink.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing